Млечните супи са особено популярни в Азербайджан. Някои от тях се поднасят студени, други горещи.

Има супи, подправени със свежи билки, нахут или малки месни топченца. Летните течни вълшебства пък много напомнят нашия таратор, но подправени по малко по-характерен за кухнята им начин.

Днес ще ви представим една прекрасна рецепта за най-популярната им млечна супа, наречена келекош.

Тя се прави от високомаслено кисело мляко, може и със заквасено, разбира се, даже още по-вкусна става.

Една от тайните в приготвянето й е непрекъснатото бъркане. А когато я сложите да се вари не я изпускайте от очи и я дръжте на огъня не повече от 20 минути, защото иначе става на пюре и потъмнява на цвят.

Необходими продукти:

3 ч.ч. заквасено кисело мляко /или сметана/
1 ½ с.л. брашно
1 яйце
3 ч.ч. вода
1 с.л. ориз /добре изплакнат/
½ ч.ч. орехи /добре счукани/
2 скилидки чесън /добре намачкан/
1 ½ с.л. изсушена мента
2 с.л. масло или зехтин
1 средно голяма глава лук
1 ч.л. сол и 1 ч.л. пипер

Начин на приготвяне:

Смесете млякото /сметаната/ и брашно. Разбъркайте много добре.

Добавете и яйцето, а после и водата. Разбийте.

Изсипете ориза, орехите, чесъна и ментата, разбъркайте докато не се получи кремовидна смес.

В дълбок тиган или тенджерка запържете ситно нарязания лук. Добавете млечната смес и я оставете да поври около 20 минути или докато оризът омекне.

Махнете получената крем супа от котлона и я подправете със сол и пипер.

NUSH OLSUN! /Добър апетит!/