Боровинките са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето.

Те са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - омега 3 и 6, каротеноиди и фитостероли.

Съдържат около 6% арбутин, следи от хидрохинон, около 8% катехинови танини, флавоноидните вещества кверцетин, хиперозид, изокверцетин, урзолова, хлорогенова и кафена киселина, витамин С.

В плодовете на боровинките се съдържа и голям количество от веществото птеростилбин, което е естествен антиоксидант.

Група американски учени смятат, че именно това съединение може да се окаже ефективно в превенцията на рака на червата.

Наличието на подобни антиоксиданти, които понижават риска от колоректалното заболяване, е установено и в гроздето и червеното вино.

Експерименти с лабораторни мишки обаче доказали, че антиоксидантите в боровинките понижават холестерола и контролират нивото на глюкозата в организма.

Веществото птеростилбин редуцира възпалителните процеси и честотата на клетъчното делене в червата, които се смятат за рискови фактори за рак.

Друго вещество с високо съдържание в боровинките е епикатехинът, който е от групата на флавоноидите.Научни данни показват, че то стимулира кръвообръщението в мозъка и по този начин подобрява паметта. Флавоноиди от същия тип са намерени и в шоколада, чая и гроздето.

Специалистите напомнят, че шоколадът е богат на мазнини и въглехидрати, и въпреки стимулиращия му ефект, не бива да се приема в големи количества.

Ново проучване сочи, че освен да подобри здравословното състояние на сърцето, богатата на боровинки диета може да помогне за изгарянето на мазнините в областта на корема.

Твърдението се основава на резултати, получени от експериментално изследване на мишки.

Към диетата на част от лабораторните животни били добавени боровинки. Установено било, че плъховете, които консумирали богатите на флавоноиди плодове, по-лесно губели коремни мазнини.

Мастните натрупвания в тази област по принцип се свързват с различни заболявания на сърцето и с повишен риск от възникване на диабет, напомнят лекари.

Според учените, провели изследването, богатите на антиоксиданти, флавоноиди и есенциални мастни киселини боровинки, променят начина, по който тялото складира и преработва глюкозата.

Това би изиграло ключова роля за овладяването на сърдечни и сърдечносъдови заболявания, диабет и дори рак.

Източник: puls.bg