Независимо, че е зима и навън е студено, много хора не искат да прекъсват сутрешното си бягане в парка. А с наближаването на пролетните месеци все повече ентусиасти се решават да започнат с тонизиращите и вталяващи обиколки навън.

Но дали студеният въздух нанася вреда на дробовете ни и бягането не е по-скоро вредно, отколкото полезно?

Според специалистите, тренировките на открито и по-специално бягането не могат да са проблем за здравето, стига човек да е добре подготвен.

Паренето, което се усеща в дробовете, когато тичаме в студено време се дължи на липсата на овлажняване на въздуха отиващ към дробовете. Нормално е през зимата тялото ни да не е толкова хидратирано, колкото през лятото, което до някаква степен се дължи на факта, че не консумираме достатъчно вода през този сезон. Освен това въздухът, който дишаме и вън и вътре е сух.

Цялото ви тяло, включително и белите дробове – функционира правилно, когато е добре хидратирано.

Правилната хидратация, освен за здравето е много важна и за регулирането на телесната температура (особено при студено време).

Пийте топла вода с лимон преди да излезете да тичате и след това. По време на тренировката пийте хладка вода на всеки 15-20 минути. Когато тичате навън, носете шал на устата и носа си. Дишането през изкуствена материя ще спомогне на въздуха да се овлажни преди да достигне до дробовете. Дишайте през носа и издишайте през устата.

Носете плътни, абсорбиращи чорапи и клин, който покрива целите ви крака. В големите студове е препоръчително да сложите два вместо един слой върху краката си.

За горната част на тялото осигурете няколко пласта дрехи, първите два от които да са потник и трикотажна блуза с дълъг ръкав. За допълнителните пластове избягвайте да използвате памук – изберете вълна или полопропилен. Външният слой трябва да е шушлек, например, за да спира вятъра.

Не забравяйте. Добре е шапката да не е прекалено дебела освен ако не е -15 или -20 градуса.

Приставки за лед върху обувките – ако метеорологичните условия го изискват, това е добро приспособление, за предотвратяване на неприятни изненади.

Източник: otslabvane.us