Някак ни се струва задължително домът да не се приема просто като място за пребиваване, а по-скоро като извор на вдъхновение, спокойствие и като още един начин да изразим себе си.

Точно такава е и къщата Moebius, проектирана от австралийското студио Tony Owen Partners.

Сградата, която се извисява над пристанището в Сидни, представлява интересна конструкция от метални панели, вплетени в стоманена рамка.

Част от едната стена се превръща в покрив, а след това се завърта така, че се превръща в тераса на втория етаж.

Къщата е фамилна и е довършена преди по-малко от месец.

Основната идея на дизайнерите е максимално да извлекат предимствата от местоположението на постройката по отношение на изглед, светлина, вентилация и удобство.

Освен това стремежът им е да не се получава сграда, която да е в разрез с околната среда, а по-скоро обратното.

Цялостната концепция на креативния екип е създаване на една форма, в която да се разместват дребни детайли, за да се получи едно непрекъснато движение на светлината вътре в жилището.

Резултатът е изумителен – конструкцията сякаш е „затворила“ в себе си слънчевите лъчи през целия ден, а осветлението впоследствие създава усещането, че те са останали вътре и след залез.

Освен всичко, къщата не е строена според традиционната схема „основи-етаж/и-покрив“, а по-скоро парче по парче, като автомобилите.

Иновативната форма и функционалността на сградата са в абсолютен синхрон, а и удобството на обитателите е напълно съобразено.