Не знаем за вас, но ние сме ужасно любопитни какъв ще бъде светът след 50 години примерно.

Вероятно половината от нещата, които си представяме, няма да се сбъднат, но някои иновативни технологични гиганти не спират да ни правят директни намеци накъде отива планетата ни.

Последният такъв дойде от Philips, които напоследък все повече инвестират в напредничави проекти с разнообразен контекст, обединени като Design Probes (проучване на дизайна).

Точно такова е и хрумването им Multi-sensorial gastronomy (мултисензитивна кулинария), разработено съвместно с испанския ресторант Arzak.

Става дума за серия съдове от костен порцелан, които… светят. Колекцията засега включва 3 съда – голямо продълговато плато за сервиране, чиния за сервиране и дълбока купа.

На пръв поглед съдовете изглеждат съвсем обикновени, но след като в тях се сложи храна, започват да фосфоресцират. Това може да се наблюдава и постепенно.

Светлината намалява с течение на храненето, но се увеличава отново, ако добавите допълнително количество храна.

Идеята на концептуалния дизайн е да се провокират максимално сетивните усещания на хората по време на хранене.

Работата ще продължи в посока търсене на още сетивни дразнители, като продуктите ще бъдат максимално природосъобразни.

Дизайнерите планират да постигнат това чрез интегриране на аромат, който да се освобождава постепенно и да е различен от този на ястието, чрез слаба вибрация и чрез произвеждане на определени звуци.

Цялата серия ще бъде тествана сред клиентите на Arzak.