От личен опит можем да твърдим, че испанците са изключително ведри и усмихнати хора, които обичат да работят, но умеят и да си почиват качествено.

Не случайно тук е родината на сиестата – следобедния сън, който вече почти не важи за големите градове, но все още е широко разпространен в страната.

Оказва се, че допълнителната почивка за мозъка подобрява значително работоспособността му, концентрацията и паметта.

До този извод стигнали американски психолози от Университета Бъркли, Калифорния.

Учените използвали 39 пълнолетни доброволци, студенти в учебното заведение, които били разделени на 2 групи. Първата подрямвала за 90 минути след 14.00, а втората – не.

И двете групи били подложени на тестове, изследващи възможностите им за запаметяване и фокусиране.

При проучването, направено преди почивката, всички доброволци имали еднакви умствени възможности.

При повторния тест в 18.00 часа обаче, станало ясно, че групата, която подремнала, имала изключително добри показатели при запаметяването на нова информация.

Участниците във втората група, които бодърствали, напротив – имали влошена способност за запомняне и резултатите им били по-лоши от първоначалните.

Според ръководителя на проучването, професор Матю Уокър, това недвусмислено доказва благотворния ефект на следобедния сън върху дейността на мозъка.

Специалистът пояснява, че вероятно за него това е един своеобразен „рестарт”, след който съзнанието отново работи на пълни обороти.

Чрез краткия сън то вероятно освобождава място за нова информация.