Софийската седмица на модата се проведе за 5-и път в средата на февруари тази година.

Не сте разбрали? Е, не се притеснявайте, и ние за малко да я пропуснем – получихме покана за „събитието” ден преди започването му.

В рамките на 3 вечери се проведоха няколко ревюта, на които свои предложения за висша и вечерна мода (тук за малко да се задавим от смях) показаха румънецът Кателин Ботезату, Нели Поповска от Мездра, Юник фешън студио с дизайнер Любомира Стойчева от София, Елегант Румина от София и младият дизайнер Стоян Радичев от Асеновград.

Елегант Румина

Организаторите, които наричат себе си гордо Комитет, обещаваха „мода на световно ниво” и показване на нови тенденции за следващите сезони.

Това, което малцината гости видяха обаче, бяха предимно безвкусни абитуриентски тоалети и безлични сватбени рокли.

Елегант Румина

Липса на идеи, артистичност и какъвто и да е професионализъм – това ни показа Софийската седмица на модата.

Видяхме слаба организация, пълно информационно затъмнение и бегла представа що е то мода през 21-ви век. Толкова.

Няма да критикуваме повече, намираме цялата история за пълен абсурд, който не заслужава никакъв коментар.

Но споменаваме „събитието” (и няма да спрем да го слагаме в кавички), защото много държим да зададем гласно няколко важни според нас въпроса.

Питаме се защо ни пробутват евтини клишета на тема „абитуриентски бал” като висша мода и нови тенденции???

Изобщо, какъв е този стремеж към "висша мода", когато модата на местна почва едва диша и има нужда от спешна реанимация?

Защо въпросната модна седмица не дава шанс на интересни млади дизайнери (сещаме се за поне 10 имена от последните 2 години, които заслужават тази трибуна) с креативно отношение към света на дрехите, а да лансира никому неизвестни посредствени "творци"?

Защо и трите вечери бяха сковани в хладното мраморно фоайе на Българската Търговско-Промишлена Палата при лошо осветление и с отвратително озвучаване, а не беше помислено за по-разчупено арт-пространство със специфичен заряд? Защото, съгласете се, и най-тривиалната дреха може да изглежда по различен начин, ако е представена подобаващо.

Защо не видяхме неща на Петър Петров например, който от години живее и работи в Австрия и има собствен лейбъл, а трябваше да ни занимават с Кателин Ботезату, обявен като „дизайнера на Ванеса Уилямс” (на кого му пука?)?

Кателин Ботезату

Явно обаче кризата жестоко е ударила бранша, защото и „емблематични модни фигури” като Жени Живкова, Жана Жекова и Виргиния Здравкова не уважиха Софийската седмица на модата.

Но при всички положения е жалко. Някакъв комитет с незнайна цел похарчи един куп пари на вятъра. За нищо.

Вижте и видео от последната вечер. Дрехите са на Стоян Радичев от Асеновград, но трябва да ви предупредим, че е възможно да се отегчите значително. А нали помните - скуката убива.