Продължение.

6. Научете се да овладявате силните негативни емоции.

Ако се чувствате зле, не подтискайте чувството, нито му се отдавайте – вместо това се справете с него чрез физическо натоварване. Успокойте себе си, като се опитате да се фокусирате върху приятни мисли. Говорете за чувствата си с приятел или в краен случай потърсете терапевт.

7. Оптимистите се зареждат от хубавите неща, които се случват, като същевременно отдават лошото на обстоятелствата, случайността или грешка.

Въпреки че трябва да носим отговорност за това, което става в живота ни, ако нещо се обърка, не поемайте цялата вина върху себе си. Фокусирайте се върху успехите си и признайте собствените си заслуги за хубавите неща в живота ви.

8. Няма да имате позитивен възглед за живота, ако прекарвате по-голямата част от времето си правейки неща, които мразите.

Ако работата не ви харесва – сменете я. Ако връзката ви ви прави по-нещастни – прекратете я. Всеки ден намирайте време за дейности, които ви носят радост и ви карат да се чувствате добре.

9. Не оставяйте дребните проблеми да ескалират и да се превърнат в големи.

Незабавно спрете падането в пропастта, като инжектирате малко позитивизъм в ситуацията. Направете нещо малко, за което сте сигурни, че ще успеете – нещо, което сте правили много пъти и няма начин да сбъркате – това може да бъде дори чаша кафе, кекс, писмо до приятел, изчистване на кухнята… Оставете чувството за нещо постигнато да ви повдигне към следващото, по-високо стъпало към успеха.

10. Проучванията показват, че колкото повече смисъл намирате в живота, толкова по-лесно ще успеете да бъдете позитивна личност.

Това означава, че трябва все пак да имате план, цел, смисъл на живота. Отделете време да помислите защо сте на този свят и оставете чувството за цел и смисъл да ви води.

И ще завършим с една любима мисъл – “Живейте живота си така, както го разбирате, иначе той губи своя смисъл”.