Необходими продукти:
1 ч.ч. многозърнесто брашно
6 с.л. сурови, белени слънчогледови семки 60 гр. сусам (6 суп. лъж.)
3 с.л. ленено семе 2 ч. л. сол
140 мл. вода
1 ½ с.л. мед
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мед, разтворена в 2 с.л. топла вода, за намазване
Начин на приготвяне:
В кафемелачка се смилат, слънчогледовото и лененото семе.
В купа се смесват брашното със сусама, смлените слънчоглед и лен и солта. Прави се кладенче в средата и в него се слага медът и олиото.
Добавя се постепенно вода, докато съставките се слепят и се замесва тесто. Оформя се на топка, покрива се с кърпа и се оставя за 20 минути.
Тестото се разточва с точилка на тънка кора върху хартия за печене. Разрязва се на блокчета. Слага се в тава и се пече 15 минути, докато придобие златисто-кафяв цвят.
Веднага след като се извади от фурната се намазва с четка с медния разтвор. Оставя се да изстине и крекерите се начупват по предварителния срез.
След като се опекат крекерите се намазват със меден разтвор, който освен, че им придава лек сладък вкус, ги прави и с блестяща повърхност.
Източник: .kulinarno-joana.com