Като чуете скариди и си представяте супер сложна за приготвяне рецепта, в резултат на която няма да искате и да чуете за морски дарове най-малко 3 месеца, нали?

Този път обаче смятаме да ви убедим, че тотално грешите с една рецепта, която ще погъделичка не само вкусовите ви рецептори, но ще запази и слънчевото ви настроение за дни напред.

Става дума за шишчета със скариди и лимон, обилно поляти с гремолата. Последното не е някоя чудовищно трудна за откриване средиземноморска щуротия, а италианска подправка, която можете да си забъркате и сами вкъщи.

Ето и необходимите продукти:

36 големи скариди, най-добре тигрови, почистени от главите, но сурови

3 цели лимона, добре измити
4 супени лъжици екстра върджин зехтин, плюс още малко за поръсване
1 люта червена чушка, почистена от семките и счукана на дребно

За гремолатата:

4 скилидки чесън, фино счукани
8 супени лъжици свеж магданоз, нарязан на дребно

ще имате нужда и от 12 шиша, метални или дървени

Начин на приготвяне:

Отстранете твърдата обвивка на скаридите, но се постарайте да запазите цели опашките.

Настържете внимателно корите на 2 от лимоните и оставете настрани.

Освен това изстискайте сока им в отделна купа. Добавете зехтина и лютата чушка, овкусете при нужда с морска сол и разбъркайте добре всичко.

Добавете скаридите, оваляйте ги добре в сместа, покрийте и охладете в хладилника за половин час.

Междувременно направете гремолата, разбърквайки сърцевината на лимоните, чесъна и магданоза в подходяща купичка. Оставете настрани.

Останалите лимони нарежете на тънки кръгчета. Нанижете 3 скариди на всеки шиш, като между всяка слагайте по 1 резен лимон.

Запечете на горещ грил, скара или оребрен тиган за около 5 минути от всяка страна или докато скаридите порозовеят и омекнат добре.

Подредете по 3 шиша в чиния и поръсете обилно с гремолата и по няколко капки зехтин. Сервирайте с препечени хлебчета и задължително със свежа зелена салата.