Вярвате или не, обаче бебета имат отношение към думите още на 3-месечна възраст. За това е добре майката да им говори постоянно, вместо да им пуска музика или други звуци.

Това доказали британски учени, които изследвали почти 50 момченца и момиченца на по 3 месеца.

Те ги разделили на 2 групи, на които показвали серия снимки на риби. Заедно с това първата група чувала думи, а втората само звук, подобен на бипкане.

Експериментът продължил – на малчовците показали една до друга снимки на динозавър и отново на риба, а резултатите изумили специалистите.

Те открили, че бебетата, които чували човешки думи, докато им показвали първите снимки, след това се взирали в познатия образ по-продължително, отколкото в този на динозавъра.

Това се случило при всички деца без изключение, докато другите, които слушали само бипкане при показването на снимки, реагирали еднакво при сравнението на двата образа.

Експертите са на мнение, че правилното изговаряне на думите (не на „бебешки” език) също има значение за наблюдаваните резултати.

Те смятат, че човешката реч влияе положително върху развитието на мозъка при невръстните деца, и то още до 3-я месец.

Проучванията в тази насока ще продължат, но учените предупреждават родителите, и особено майките, че всяко тяхно действие има огромно значение за развитието на детето им.