Една от най-големите заблуди, свързани с различните методи за отслабване е, че с помощта на лаксативи и диуретици можете да се сдобиете с желаната фигура.

Разбира се, не всеки се повлича по тази безумна и опасна идея, но все още има хора, които вярват в евентуалния й успех.

Основната функция на този тип препарати е разхлабителна и освен отделяне на голямо количество вода от организма и регулиране на отделителната система, нищо друго не може да се очаква като резултат.

Диуретици

Диуретиците са лекарствени продукти, които увеличават производството и отделянето на урина. Те не помагат за реално сваляне на тегло, само за загуба на течност.

Но заради рязкото изхвърляне на течности, тялото започва да задържа вода само няколко дни след приемането на диуретици.

Получава се омагьосан кръг, при който се налага увеличаване на дозата, за да се отървете от водата.

Дехидратацията е най-честия страничен ефект от употребата на диуретици.

На практика единственото нещо, което се губи при употреба на диуретици са жизненоважни флуиди и електролити, които са необходими за правилното функциониране на сърцето, бъбреците и черния дроб.



Лаксативи

В действителност при продължително ползване на такива разхлабващи препарати се получават нарушения в баланса на флората на дебелото черво и тя не изпълнява пълноценно ролята си на регулатор на чревния тракт.

Освен това лигавицата се променя, нормалният ритъм на физиологичните спазми които експулсират съдържимото на дебелото черво също е нарушен и имате чувството, че вече не можете да се изхождате без хапчета.

Също както при диуретиците, единствената разлика в теглото е тази от загубата на вода. Рано или късно обаче ще започнете да задържате течности, което ще ви кара да изглеждате или да се чувствате подути.

След известно време ще откриете, че стомахът ви е станал ленив и не иска да се изпразни без лаксатив. Червата се увреждат завинаги и в най-тежките случаи това може да доведе дори до смърт.