Ако и вие, като нас, не сте имали време в четвъртък и сте оставили боядисването на яйца за утре, без съмнение бихте могли да се възползвате от част от нашите съвети за декориране на великденски яйца.

Днес ви представяме втората част на статията от вчера, посветена на творческия подход към украсата на яйца.

6. Магданоз, здравец…

Можете да използвате листенца от пресен магданоз, здравец или друга зеленина като щампа. Подредете красиво листенцата по повърхността на яйцето или просто изпънете на черупката едно листенце. После внимателно поставете яйцето в дамски чорап. Вържете го така, че листенцата да прилепнат плътно към черупката и после сложете яйцето в отвара от лукови обелки. Когато го извадите от течността, на него ще останат бели отпечатъци от листенцата.

7. Ориз

Използвайки същия принцип, можете да постигнете и друг ефект. Оваляйте мокрите яйца в ориз и ги сложете в дамски чорап. След изваряване в отвара от лукови обелки яйцата ще станат кафяви на бели точки.

8. Мъниста

Разтопете една парафинена свещ и топнете яйцето във втечнения парафин. След това ще можете да украсите с дребни мъниста черупката. Мънистата се взимат с пинсета, нагряват се на свещ и после се допират до яйцето, за да залепнат.

9. Рисунка с игла

Можете да нарисувате изящна рисунка върху вече боядисаните яйца с помощта на игла. Линиите се издраскват по боята, за хубава картинка се изискват повишено внимание и твърда ръка.

10. Водни бои

Предложете на детето си ново платно за творчество – вместо на бял лист да рисува върху черупката на яйце. На Великден ще може да подари произведението си на татко, баба или дядо.

Общи препоръки

1. За да бъде равен цветът, по черупката не бива да имам мазнина. Измийте яйцата с топла вода и сапун или ги забършете със спирт.
2. За да не се спукат яйцата при варенето, затоплете ги преди да ги сложите на котлона. Извадете ги предварително от хладилника или ги накиснете за известно време в топла вода.
3. За по-наситен цвят добавете във водата с оцветителя малко оцет (оцетната киселина разяжда черупката и я прави по-грапава и податлива на оцветяване).
4. За блясък намажете яйцата с олио.
5. Ако смятате да ядете боядисаните яйца, използвайте само специални органични или натурални оцветители.