Плодовете и зеленчуците не само осигуряват хранителните вещества, необходими за здравословната ви диета, но те също така вземат дейно участие и когато отслабвате.

А спазвате ли правилото да ядете плодове по 5 пъти на ден? Ако отговорът е “не,” вече няма да страдате от гузна съвест – на помощ идат плодовите шейкове.

Ето 3 добри причини да ги включите в менюто си за закуска или вместо обичайните сладки изкушения между храненията ви:

Фибри

Едно от предимствата на шейковете е, че в тях има цели плодове, в които се запазват всички хранителни вещества.

Сладките плодчета съдържат минерали и витамини, но са и богати на фибри, които улесняват пренасянето на храната през храносмилателната система, контролират преработването на захари и мазнини и засилват чувството за ситост.

Плодове, богати на фибри са ягодите, малините, боровинките, френското грозде, касиса, круши, кивито и ябълките.

Калций

Ако предпочитате шейк с по-кремообразна текстура, прибавете прясно или кисело мляко - и двете са добър източник на калций.

Освен заради добрия ефект върху костите, това хранително вещество спомага и за облекчаване на предменструалния синдром.

Ако сте алергични към лактоза, заместете млякото със соева напитка, обогатена с калций.

За повече калций, яжте следните плодове и зеленчуци: касис, портокали, френско грозде, къпини и ревен.

Протеини

Добри новини: Киселото и прясното мляко имат не само калций, но и протеини, а мазнините са малко, ако хапвате млечни продукти с до 2% масленост.

Протеините помагат да овладявате глада, тъй като държат апетита в покой. За повече разнообразие можете да добавите и тофу, което е богато на желязо, или едно-две яйца.

А и винаги можете да добавите една доза протеин на прах към шейка си - това ще го направи наистина пълноценна част от диетата ви, при това без много допълнителни калории, ако го изберете правилно.

Но все пак внимавайте – не прекалявайте с шейковете, защото в близо 700 гр се съдържат 20 супени лъжици захар.

Надяваме се това не ви разубеди да извадите стария миксер от шкафа и да се поглезите с едно такова вкусно, но и здравословно удоволствие.