Вярваш или не, обаче подхода към животните в опит да бъдат добре възпитани може да ти помогне и в личния живот.

В това поне е убедена британката Ейми Съдърланд, която не само е използвала опита на дресьорите на кучета, за да опитоми мъжа си, но, след успеха си, е написала и книга по темата.

А ние продължаваме с нейните основни правила:

Игнорирай лошото поведение

Не упреквай партньора си за бъркотията, която прави, докато ремонтира нещо или готви (дано имаш този късмет!).

Не мрънкай и ако пак е захвърлил миризливите си чорапи насред спалнята, а дрехите му са образували перфектна купчинка върху спалнята.

Може би най-важният урок, който може да се научи от дресьорите на животни е, че е по-добре да игнорираш поведението, което не харесваш, отколкото да го правиш на въпрос.

Според веруюто на професионалистите всяка реакция от твоя страна – позитивна или негативна, подтиква другата към ответен отговор. Обаче ако дадено поведение не буди никаква реакция в околните, то просто спира да бъде проявявано.

Така че, когато любимият ти за пореден път обръща с главата надолу цялата къща, в разгневен опит да намери ключовете си например, както винаги – в последния момент, вместо да му помагаш, за да се успокои, този път не прави и не казвай абсолютно нищо.

Игнорирай раздразнението му и продължи невъзмутимо текущото си занимание.

Няма да ти бъде лесно, но резултатът най-често е изненадващо добър и си заслужава. Според Ейми мъжът ви сам ще потърси и дори ще успее да намери това, което му липсва.

А гневът и суетенето му ще отминат като лятна буря, ако не им обърнеш внимание. И е твърде възможно накрая да се изкушиш да му хвърлиш един кокал за изпълнението на задачата.