Ролята на майката в живота на детето й безспорно е огромна, но се оказва, че връзката им може да бъде не по-малко силна и от разстояние.

Американски учени от Университета Мадисън, Уисконсин, са доказали, че стресираните хлапета се успокояват дори и след разговор по телефона със своите майки.

Специалистите провели експеримент с голяма група деца на възраст между 7 и 12 години, които трябвало да говорят и да решават серия математически задачи пред група непознати оценяващи.

След началото на опита било установено повишено количество кортизол, известен като хормон на стреса, в кръвта на децата, а пулсът им бил чувствително ускорен.

Веднъж стресирани, на малчуганите били дадени различни възможности – 1/3 от тях се срещнали на живо с майките си, 1/3 разговаряли с тях по телефона, а последната група гледала просто филм.

Резултатите много изненадали експертите – нивото на окситоцин, който наричат хормона на прегръдките, рязко се повишило при децата, които имали контакт със своите майки.

При това, разстоянието между тях нямало особено значение – след по-малко от час малчуганите, които само разговаряли по телефона с майките си, били толкова спокойни, колкото и тези, които се срещнали на живо с тях.

Окситоцинът е химикал, който се отделя в кръвта по време на бременност и после при кърмене. Може да се открие както при родилката, така и при бебето, и се счита, че е отговорен за силната връзка между тях.

Досега се смяташе, че за отделянето на окситоцин е необходим физически контакт, но вече е ясно, че гласът на майката може да премахне стреса у детето, точно както и нейната прегръдка.

Неслучайно в трудни ситуации обикновено най-напред разговаряме с родителите си, и най-вече с майка си – вероятно това е инстинкт, породен от връзката ни с нея.

Учените тепърва ще изследват възможностите в по-късна възраст тази комуникация да бъде използвана като своеобразна антистрес терапия.