Чували сте го хиляди пъти – яжте плодове и зеленчуци всеки ден, най-добре по 5 пъти.
Тази препоръка не е неоснователна, тъй като разнообразието от тях е от решаващо значение за доброто ни здраве.
Вероятно обаче не сте се замисляли, че като оставяте плодовете и зеленчуците в хладилника, те всъщност губят много от добрите си качества, а това се дължи на ниската температура.
Американско изследване, осъществено в Университета на Оклахома, доказа, че диня, оставена на стайна температура за две седмици, е увеличила 2 пъти съдържанието си на бета-каротин и има с 20% повече ликопен, в сравнение с друга, съхранявана в хладилник.
Това са 2 от най-известните антиоксиданти, които се свързват с борбата срещу токсините в тялото ни.
Бананите и прасковите също са по-полезни, ако стоят на температура около 18-20 градуса.