Свикнали сме да прибягваме към различни видове козметика толкова често, че вече имаме стотици химически вещества по себе си.

Сякаш любимите ни баби са слагали всеки ден основа за грим, коректор за заличаване на сенките под очите, фон-дьо-тен, два пласта спирала и поне два цвята сенки… Естествено, че не.

Техните разкрасителни продукти са идвали директно от природата, но това е приложимо и в наши дни.

Дори скорошно изследване показа, че разнообразието от плодове и зеленчуци в менюто има изключително голяма роля за красивия ни външен вид.

Според резултатите от него определени растителни продукти правят кожата не само по-гладка, но и по-искряща. През лятото този ефект се засилва, увеличавайки и здравословния й тен и блясък.

Учени от Университета в Бристол, Великобритания, са установили, че хората определено предпочитат този ефект пред потъмняването на слънце.

В техния експеримент участвали доброволци, които били подложени на диета, богата на плодове и зеленчуци. В продължение на месец те хапвали поне по 5 порции дневно.

След края на периода техни снимки преди диетата и след нея били показани на непознати, които единодушно заявили, че участниците в опита са много по-привлекателни след края на плодово-зеленчуковия режим.

Виновник за промяната в цвета на кожата вероятно са каротеноидите – химикали, които се откриват само в растенията и съществуват в над 600 различни форми.

Най-благотворно влияние върху кожата и здравия й тен имат морковите, спанака, къдравото зеле, пъпешите, прасковите и кайсиите.

Положително въздействие й оказват още китайското зеле, сърцевината на марулите и салатите, чушките, грейпфрутите, доматите и сините сливи.