Няма да прочетете нещо ново като ви кажем, че газираните напитки са едно от най-вредните неща, които по собствена воля вкарваме в организма си.

Всъщност, реално погледнато вливаме в тялото си едно голямо „нищо”.

Газираните напитки са безалкохолни напитки, изкуствено обогатени с въглероден диоксид, който се отделя при нормално атмосферно налягане (пенлив газ).

Манипулативната схема на рекламната индустрия постоянно навлиза в ежедневието ни и най-вече в това на децата ни.

Пълните до горе хладилници с газирани студени напитки примамливо обещават утоляване на жаждата и прекрасен вкус.

Освен, че заради захарта и въздуха в тях не се справяме със жаждата, ние поглъщаме голямо количество празни калории, които нямат никаква хранителна стойност и реално тялото ни няма никаква полза от тях.

Това съответно води до натрупване на излишни килограми.

Според американско проучване, консумацията на 355 мл. газирани напитки дневно може да доведе до качване на 6,8 кг годишно.

Освен това статистиките сочат, че при един човек рискът от напълняване при консумация на газирани напитки е 33%, а при консумация на „диетични” газирани напитки се увеличава до 54,5%.

Диетичните газирани напитки са също толкова вредни, колкото и другите, въпреки че не съдържат захар.

Обикновено хората, които ги консумират имат по-голям апетит за сладки неща и по-често се изкушават и си набавят иначе „спестените”, с диетичната кола например, калории.

Още по-неприятно става, когато газираното започне да дразни стомаха.

Стомахът се „възстановява” като си набавя калций от кръвта.

За да се запази мозъчната и мускулната дейност в организма, кръвта си набавя калций от костите.

В резултат се получава недостиг на калций в костите и се увеличава риска от остеопороза и други костни заболявания.

Още по-страшна е истината за връзката между газираното и опасността от развитие на метаболитен синдром - висока кръвна захар, повишено кръвно налягане, високи нива на мазнини в кръвта (3-глицериди), ниски нива на HDL („добрият“ холестерол), както и широка талия.

Факт е също така и че кофеинът, съдържащ се в по-голямата част от предлаганите газирани напитки и добре познат пристрастяващ към себе си стимулант.