Необходими продукти:
 
150 гр кафяв ориз
 150 гр леща
 1 глава червен лук
 1 патладжан
 3 стръка целина
 2-3 сушени домата
 2-3 зелени люти чушки
 3 с.л. зехтин
 1 с.л. масло
 сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
 
Сварете ориза до готовност, а отделно сварете и лещата.
Обелете патладжана и го нарежете на малки кубчета. Поръсете ги със сол, залейте ги с малко вода и ги оставете да си пуснат горчивия сок за около 5 минути. След това ги отцедете и ги запържете в зехтина до златисто.
Загрейте маслото и в него сотирайте нарязания на полумесеци лук, докато стане прозрачен.
Прибавете отцедената леща и разбъркайте добре.
След 2 минутки добавете и нарязаните на ситно люти чушки, сушените домати и целината. Бъркайте в продължение на 4 минути.
Сложете накрая ориза и патладжана и разбъркайте.
Подправете със сол и черен пипер.
)