Автор
Ева Лъчезарова

Здравословна рецепта: Салата с печена леблебия и краставици

Ако сте на диета и търсите ястие, което да е засищащо, богато на фибри и с малко мазнини, имаме нещо точно за вас. Тази салата е идеална за предястие или се лек обяд.

Необходими продукти за 4 порции:

400 гр леблебия
2 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин
1 средно голяма краставица
2 супени лъжици джоджен
3 супени лъжици обезмаслено кисело мляко
2 супени лъжици сок от лимон
3 супени лъжици копър
Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200 градуса. Сложете леблебията в плитък съд за печене и залейте със зехтин. На ръба на съда сложете небелените скилидки чесън. Печете я 30 минути или докато стане златисто кафява, като разбърквате периодично.

Нарежете краставицата на шайби. Смесете останалата част от зехтина с джоджена и залейте нарязаните краставици. Сложете обеления печен чесън в малка купа е добавете лимоновия сок, разбъркайте добре и добавете киселото мляко, заедно със сол и пипер на вкус.

Поръсете с изстиналата леблебия и сервирайте.