Времето, през което храната престоява в организма преди разграждането й зависи от нейната температура.
Ако храната е топла, тя се преработва в продължение на 2-3 часа, т.е. за това време се извършва пълноценното разграждане на големите белтъчни молекули на аминокиселини.
Доказано е обаче, че студената храна напуска стомаха няколко пъти по-бързо, но тя не се преработва нормално.
Непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво (където се извършва разграждането на храната), си взаимодействат с бактериите, отговорни за разграждането на въглехидратите.
По този начин бързо нараства броят на бактериите, които “живеят” благодарение на месото и другите белтъчини.
В резултат на всичко това се развива дисбактериоза - нарушава се обмяната на веществата и се увеличава риска от поява на различни заболявания, както и на затлъстяване.
Разбира се, няма нищо страшно, ако човек от време на време се поглези със сладолед или друг студен специалитет.
Но постоянното похапване, състоящо се от хлебчета, кренвирши и други студени и „бързи” храни, съчетано с приемането на студени напитки може да доведе до трайни негативни последствия.
В т. нар. бърза храна например няма баланс между съдържанието на белтъчините, въглехидратите, мазнините, витамините и микроелементите.
От нея човекът получава предимно въглехидрати и мазнини, а консумирайки ледени напитки, той често усеща чувство за глад, а следователно и желание да продължи да яде.
Източник: dieti.info