Не, изобщо не забелязваме този черен облак, който е надвиснал над част от София.

Не го виждаме и никак не ни вълнува, защото яхваме вълната на изток, към Голямата синя локва, за да се включим в едно страхотно арт-приключение.

Вече споменахме, че в един много красив комплекс край Калиакра ще се случват доста неща – видео-инсталации, фотоизложба, експериментален театър, уъркшопове за оригами и ръчно изработени бижута и две дълги парти-нощи.

В събота вечер пък край инфинити-басейна в курортния комплекс Калиакрия ще дефилират и моделите на Beefeater от 80-те, част от серията събития Be Londonized.

Тях вече ги видяхме преди две седмици на открито – на гърба на НДК, където главно действащо парти-лице зад пулта бе култовата британска дизайнерка Пам Хог.

В основата на колекцията е стилът New Romantic, който се заражда в лондонския клуб BLITZ. Там Стив Стрейндж организира затворени партита и дори привлича тогава неизвестния Бой Джордж като гардеробиер. В клуба се слави със строгия си фейс контрол, а гостите си осигуряват достъп само, ако изглеждат достатъчно екстравагантно. Младежите, които посещавали мястото, се наричали BLITZ KIDS.

Там се заражда ядрото на стила New Romantic, от което студентите от НХА са почерпили вдъхновение този път. А Пам Хог е била свързана точно с това движение.

Другата линия в дрехите - New Wave, е негативна реакция на пънка, характерен за предходното десетилетие.

Навсякъде присъства т.нар. "oversized look", който се характеризира с много обемни силуети.

Иначе в 80-тарската колекция преобладават дрехите от естествени материи като памук, лен, коприна и студена вълна, а цветовете са типичните за онова време електриково, цикламено, тъмно синьо, червено, както и класическата комбинация от черно и бяло.

Разбира се, не липсват и разнообразни графични щампи.

Видео от събитието пред Culture Beat може да видите тук:

А ако следващата седмица сме в състояние да се върнем към работната среда, ще споделим с вас и повече детайли около първия морски арт-уикенд. Сега смятаме да опаковаме джапанките и банския...