Всички сме чували съвети, че по обед, когато слънцето е най-силно, не трябва да сме изложени на жарките му лъчи.

Според ново изследване, проведено от британски учени, това съвсем не е така. Те смятат, че кратки слънчеви бани, именно по обяд, могат да бъдат изключително полезни.

Според специалистите сегашните ограничения, които си налагаме относно излагането на слънце, са несъстоятелни и водят до ниски нива на витамин D в организма.

Както знаем, въпреки че този витамин се съдържа в някои храни, основен негов източник са именно слънчевите лъчи.

Времето, за което можем да си набавим необходимите количества витамин D, е кратко и за него не можем да получим изгаряния по кожата.

Английските учени твърдят още, че що се отнася до излагането на слънце като цяло, те са на мнение, че е най-добре то да бъде за малко, но често пъти.

Въпреки това те не дават точна рецепта, а твърдят, че всеки трябва да е наясно с характеристиките на собствената си кожа и да се ръководи от тях колко време би могъл да прекара под жарките лъчи.

Нека обобщим: слънчевите лъчи са най-силни в периода от 11 до 3 часа следобед. По това време бихме могли да си набавим най-много витамин D, който предпазва от проблеми с костната система, диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. От друга страна обаче слънчевите лъчи могат също да ни навредят, затова трябва да бъдем изключително внимателни, да взимаме предпазни мерки и да се излагаме под влиянието им за кратко, но често.