Понякога хората забравят, че кожата също има нужда от грижи, които не включват само нанасяне на кремове и овлажняване.

Здравето и красотата на кожата зависят от много фактори и е необходимо всекидневно да й се обръща внимание.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се радвате на прекрасна кожа през цялата година и особено през лятото, когато е най-уязвима от различни вредни влияния.

Използвайте винаги слънцезащитни средства


Най-голямата вреда, която може да нанесете на кожата си е да не се мажете със слънцезащитен крем. Ултравиолетовите лъчи са виновни за 90% от бръчките, тъмните петна и други признаци на остаряване по кожата.

Слънцезащитните лосиони предпазват от вредното действие на ултравиолетовите лъчи В, но не осигуряват достатъчна защита срещу ултравиолетовите лъчи А, които проникват по-дълбоко и състаряват кожата.

Съобразявайте се със смяната на сезоните

В различните сезони нуждите на кожата също са различни.

През лятото е по-влажно и кожата се хидратира по естествен път. Тогава е доктатъчно да се мажете само с дневен овлажняващ слънцезащите крем. През този сезон почиствайте излишната мазнина от порите с някакъв ексфолиант.

Отстранявайте мъртвите клетки



Кожата се регенерира средно на 28 дни, но този процес постепенно започва да се забавя – дори още след навършването на 20-годишна възраст. Ексфолиацията отстранява мъртвите клетки по повърхността на кожата.

За лицето използвайте по-фин ексфолиант 3 пъти седмично след почистване на лицето.

Кожата на тялото е по-дебела от тази на лицето и врата и отстраняването на мъртвите клетки изисква по-интензивно търкане.

Употребявайте през ден ексфолиант на основата на сол и захар, за да омекотите местата с най-груба кожа.

Подхранвайте кожата два пъти на ден

Нанасянето на крем за лице 2 пъти на ден трябва да ви стане навик, както миенето на зъбите. Така ще поддържате свежестта на кожата си не само в момента, но и през следващите 10, 20 и дори 30 години.

Сутрин употребявайте кремове с пептиди, които заглаждат бръчките и подобряват тъканта, а вечер кремове, които съдържат ретинол или ретиноид за стимулиране на възпроизводнството на колагена и клетките, както и за изсветляване на кафявите петна.

Очаквайте продължение.

Източник: health.bg