Освен захарта, излишъкът на киселини в различните продукти също оказва отрицателно влияние на състоянието на зъбите.
Схемата е проста: под въздействието на киселините се разрушава емайлът, а след това микроорганизмите проникват в по-дълбоките тъкани на зъба.
Колкото и да е полезна, растителната храна може да навреди сериозна на зъбите ви.
Нека я разделим на 2 групи - в първата влизат плодовете и зеленчуците, които помагат за развитието на кариеса, а във втората – тези, които не защитават зъбите, но нанасят по-малка вреда.
Към първата група се отнасят бананите, фурмите, ананасът, гроздето, картофът, зеленият грах, смокините, сладките сортове ябълки. Всички те съдържат голямо количество въглехидрати.
В южните плодове тяхното количество е значително по-голямо, отколкото в тези, които се отглеждат в средните географски ширини.
Изсушените или преработени плодове (сладко, компот и т.н.) могат да бъдат още по-вредни за зъбите. Полезните в много отношение сушени плодове всъщност са вредни за зъбите.
Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките съдържат и голямо количество органични киселини и затова те са включени към тази рискова първа група. Към нея могат да се причислят марулите, магданозът, целината, спанакът.
Към продуктите, които не са вредни за зъбния емайл се отнасят следните зеленчуци: краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички, моркови.
Недейте обаче да се отказвате от плодовете и зеленчуците от първата група! Те съдържат много полезни вещества, в това число и незаменимия за зъбите флуор. Органичните киселини пък приемат активно участие в синтеза на белтъчините, мазнините и въглехидратите и регулират минералния обмен.
Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби може да навредят.