Някои продукти не само не ни прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
И това не са празни приказки, защото тяхното действие е доказано от достатъчно научни изследвания.
Вече сме говорили за тях, но никога няма да се уморим да ви ги припомняме.
Грейпфрут
Опитите показват, че редовната употреба на грейпфрут (т.е. приемането половин плод или 150 мл сок) по време на всяко хранене може да намали средно теглото с 2 кг само за две седмици.
Грейпфрутът понижава нивото на инсулина, а това намалява желанието за ядене.
Ако не ви харесва вкуса на грейпфрута, можете да смествате сока от него с портокалов или лимонов, които допълнително укрепват имунитета и прочистват организма от шлаката.
Зелен чай
Той предпазва не само от израждане на клетките, но и значително намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Освен това зеленият чай влияе благоприятно на метаболизма. Смята се, че 5 чаши зелен чай дневно допринасят за изгарянето на 70-80 калории.
Пикантна храна
Силните подправки също способстват за изгарянето на мазнини, тъй като заставят организма да се поти, а също така увеличават сърдечния ритъм, което на свой ред ускорява метаболизма.
Обезмаслени млечни продукти
Те увеличават производството на калцитриол (друго име на витамин D) в организма. Така клетките буквално са заставени да изгарят повече мазнини. Затова задължително включете в менюто си обезмаслени млечни продукти.
Вода
Недостигът на течности в организма забавя метаболизма, води до намаляване на нивото на глюкозата в кръвта, до отпадналост и виене на свят.
Канела
Изследвания показват, че 1/4 ч.л. канела, приемана по време на всяко хранене, помага за усвояването на захарта и съответно за понижаването на нейното ниво в кръвта.
Това е особено важно за отслабването, тъй като високата кръвна захар води до образуването на мастни наслоения.
Белтъчини
Те са необходима основа за образуването на мускулната маса, а както е известно, колкото повече мускули има в тялото, толкова по-малко са мазнините (защото организмът ги изгаря по-добре) – дори в периодите на почивка и пълен покой.
За усвояването на белтъчините се изразходват много повече калории, отколкото за разграждането на мазнините и въглехидратите. По този начин храната, богата на белтъчини, също спомага за изгарянето на мазнини.
Най-добри източници на протеин са пилешките гърди, рибата, яйчният белтък и пуешкото месо.
Източник: здраве.bg