Париж е една от вечните дестинации в Европа, която привлича ежегодно милиони туристи от целия свят.

Чарът на града се крие не само в историческите и културни забележителности, но и в онова специфично усещане за стил и романтика, което леко се променя с годините, но силата му не отслабва.

Магнетичните кафенета, ароматните ресторанти и бляскавите бутици също са неизменна част от френската столица, точно както Айфеловата кула, Монмартър и дългия списък с музеи.

Тук обаче не липсват и досадните черти на всяка туристическа дестинация – тълпите хора, бързащи към поредната си културна цел, и тъпчещи се с още една порция ужасно скъпа храна със съмнително качество.

Ако ви предстои първо посещение в Париж, е добре да сте наясно кои са местата, които ще сринат очакванията ви към него и нещата, които ще вгорчат вкуса ви за дълго.

За това смятаме да ви споделим 10-те неща в Града на светлините, които е по-добре да си спестите първия път.

Разходка по Шанз-Елизе

Класика в жанра – строежът на улицата започва още през 17 век, когато в средата на огромен парк е построена алея. Само за няколко години тя става любимо място за разходки на парижани от всички съсловия, а днес е сред емблемите на града.

Е, някога това може би е бил най-красивия булевард в света, но днес ситуацията не е точно такава.

Изглед към Шанз-Елизе и Триумфалната арка

Сега Шанз-Елизе прелива от еднотипните магазини на най-големите вериги за дрехи по света, скъпи заведения и кино мултиплекси.

Освен на супер бляскавия бутик на Louis Vuitton, който привлича десетки фенове на марката, ще попаднете в един безкраен водовъртеж от екзалтирани тийнейджъри, кръстосващи между заведенията за бързо хранене и магазините.

В пиковите часове тук не вие избирате посоката си на движение, а по-скоро заобикалящата ви тълпа.

И, каквото и да става, не си и помисляйте да огладнявате тук – ако се огледате по-внимателно лесно ще забележите, че в околните кафенета няма нито един местен и това е перманентно явление.

Вместо това… последвайте местните на високи токове

Ако страстта ви е шопингът, то тръгнете към шикозния Марш (Le Marais) – район, пълен с интересни исторически сгради. Там се намира улицата Rue des Francs-Bourgeois, която е една от най-дългите в Париж, а гъстотата на дизайнерски магазини по нея е впечатляваща.

Rue des Francs-Bourgeois

Тук традицията всички да почиват в неделя не се спазва – магазините и кафенетата работят постоянно.

Le Marais

Почитателите на „високата” мода пък могат да поемат към Авени Монтен (Avenue Montaigne), където са бутиците на Dior, Chanel, Valentino, Ralph Lauren, Bulgari и други. Там могат да се видят и някои от най-старите хотели в града, както и други исторически забележителности.

Hotel de Sens, Le Marais

Подобна дестинация е и Rue du Faubourg St. Honoré, също считана за една от „модните” улици в Париж, където и голяма част от сградите имат културна и историческа стойност. Точно тук се намира Елисейският дворец и офисите на френския Vogue и на козметичния гигант Lancome.

Rue du Faubourg St. Honoré

За любителите на ретро-атмосферата са закритите пешеходни алеи и подлези. Повечето датират още от 19 век и са едни от първите градски търговски центрове, а зад огромните им стъклени витрини с ръчно ковани железни рамки могат да се открият неподозирани съкровища.

Това включва магазини с дизайнерски дрехи, антикварни книги и предмети, галерии, магазини за чудати играчки и сувенири и какво ли още не.