Понякога вдъхновението ни спохожда сякаш от никъде, но може да бъде толкова силно, че да ни остави в плен на екзалтация за дълго време напред.

Точно това ни се случи в средата на тази гореща седмица, когато видяхме една почти нереална къща на брега на Мауи.

Вулканичният остров, част от Хаваите, е вторият по големина в архипелага и е известен сред любителите на сърфа като една от най-магнетичните дестинации в света.

Един от най-известните сърф-плажове там е Slaughterhouse (кланица, букв. от англ.) и точно до него се издига уникална къща, проектирана от студиото Olson Kundig Architects.

Сградата е „кацнала” на живописна скала над морето, заобиколена е с естествена зеленина и разкрива зашеметяваща гледка към разбиващите се вълни долу.

Според създателите си, конструкцията пресъздава по-разширено идеята за сърф-колиба. Построена е по специална технология от различни видове силно сбита пръст, характерни само за района. От специфичен микс са направени тухли, които представляват рамката на цялата сграда.

Дървени колони и елементи подсилват структурата и й придават невероятно модерна визия.

Къщата има огромни прозорци и в същото време иновативната технология на строеж я прави прохладна, освен това е и добре шумоизолирана.

Състои се от три отделни сърф-колиби, съединени помежду си. Всяка от тях има своето специално предназначение – в едната са обединени всички сервизни помещения, другата е изцяло от спални, а третата осигурява допълнително пространство за гости.

Пред основната част от сградата има и малък басейн, заобиколен от морава. Той лесно може да се превръща вечер в гореща парти-точка за обитателите и техните гости.

Интериорът е завършен съвсем скоро и е интересна смесица между традиционно за Хаваите обзавеждане и модерни допълнения, интегрирани в него.