Сезонът на касиса е в разгара си, а това е един от нашите най-любими плодове.
Чудехме се дали да ви предложим рецепта за салата с черен касис и сирене или обичайния чийзкейк със същия плод, но предпочетохме интересния микс между касис, круши и още нещо...
Ето и необходимите продукти за 4 порции:
4 твърди големи круши
125 грама черен касис
300 милилитра ябълков сок
сокът от 1 лимон
3 супени лъжици кафява захар
2 супени лъжици зрънца от светъл или червен касис
1 супена лъжица царевично брашно
канела на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната до 180 градуса.
През това време разрежете крушите наполовина и почистете сърцевината, но по-дълбоко. Поръсете с лимонов сок.
Смесете половината от тъмния касис с канелата и с помощта на лъжичка разпределете в издълбаната в плода дупка. Подредете крушите в плитък огнеупорен съд.
Миксирайте ябълковия сок със светлия касис и полейте крушите. Запечете в сгорещената фурна за около 15 минути или докато плодовете омекнат.
Отцедете останалата в съда течност и я съберете в сосиера. След това добавете останалия черен касис.
Разбийте царевичното брашно с 4 супени лъжици вода. Сложете на котлона и оставете да заври. Бъркайте, докато сместа се сгъсти и стане гладка. Разбийте в блендер и напръскайте крушите и около тях.
Накрая поръсете със захарта и запечете за още 2-3 минути на дъното на фурната.
Сервирайте незабавно, като можете да гарнирате с малко ванилов сладолед и със събрания сос.