На всички ни е добре познато усещането да се спазва диета – не стига, че не можем да си хапваме спокойно, ами отгоре на това, чувството, че си оставаме пухкави не спира да ни яде отвътре.

Тази страховита комбинация е причина за постоянното чувство на подтиснатост и напрежение по време на диета.

Въпреки, че някои здравословни менюта прокламират, че с изрядния си подбор и съчетание на продукти ще заредят тялото с нечувана енергия и жизнени сокове, това чувство често остава неосезаемо.

Всичко се потъпква под психологически затормозяващата мисъл, че сме … На Диета!

Оказва се, че именно диетичното ни меню доста често е причина за лошото настроение. Особено негативно се отразяват върху психиката и физиката на жените диетите с белтъчини.

Причината за това се крие в огромната липса на въглехидрати в ежедневните ни порциони.

Въглехидратите са онези съединения, които дават тласък на серотонина – хормона на щастието, който е главен виновник за вариациите в женското настроение.

Доказано е, че при нежния пол липсата на въглехидрати се отразява далеч по-силно и дори тягосно, отколкото при мъжете.

Основната хипотеза е, че всяко създание от женски пол по рождение има по-ниски нива на серотонин в себе си. Така, че няма нищо чудно в това, че една порция спагети или макарони са в състояние да върнат позитивния поглед към живота на всяка от нас.

Друга основна причина за лошото настроение при нежния пол е недостатъчния сън.

Една безсънна нощ не е проблем, но когато недоспиването стане системно ситуацията се изменя. Ако не спим поне по пет часа в денонощие нивото на стрес хормона кортизол се покачва и настроението спада рязко.