Както вече знаете, ние сме абсолютни шоколадо-поклонници и това изобщо не ни притеснява (защото гледаме да компенсираме с редовни посещения във фитнеса).

Но всички чревоугодници могат да открият своите отправни точки на световната карта, а още по-лесно е с фестивалите, посветени на добрата храна.

Сега смятаме да ви запознаем с една серия от дестинации, в които всяка есен настава масова кулинарна вакханлия.

Супер популярният Октоберфест, който започна преди дни и отбелязва 200-годишен юбилей, ви е добре познат вероятно. Обаче има доста други интересни поводи за пътувания, които заслужават своя шанс във вашата програма.

Salone Del Gusto, Торино, Италия

Този фестивал е част от поредица събития, организирани от международното движение Slow Food.

Едноименната фондация се стреми да защитава интересите на малките производители, традиционните ястия и продукти, които отличават едно населено място от друго, както и честното еко-производство и търговия.

Фестът на италианска територия се провежда в Торино, веднъж на две години и задължително през октомври.

Тази година той ще протече между 21 и 25 октомври, когато в града ще се стекат малки производители от целия свят. Те ще предлагат на посетителите продукти, отгледани по правилата на организацията, които са специфични за определени точки на земното кълбо.

Разбира се, в рамките на събитието се организират множество кулинарни състезания, дегустации и какво ли още не. Някои от тях изискват предварителни записвания, но повечето са със свободен достъп.

Особено популярни са уличните сергии за храна, които могат да смаят с разнообразие от вкусове и аромати и най-добрите готвачи.

5-дневният билет за достъп струва 60 евро, но има много възможности за отстъпки в цената.

Самият град-домакин на феста е не по-малко интересен, въпреки сериозната си индустриализация. Като повечето италиански градове, и тук могат да се видят забележителни останки от миналото – дворци, музеи, катедрали, паркове, градини и т.н.

Торино е известен и с невероятната си кухня, както и с производството на шоколад, който се прави само тук, при това още от 1865 година.

Той се нарича Gianduiotto и се приготвя от микс от захар, какао и натрошени лешникови ядки. Формата му също е специфична, а благодарение на неговото производство, тук също така се провежда фестивал на шоколада в края на февруари.