Автор
Woman.bg

Силоното окосмяване е повод да отидете на лекар

Ако сте разтревожени от окосмяване по лицето и тялото, увеличаване на теглото дори при условие, че спазвате диета и се движите достатъчно, ако имате нарушения в менструалния цикъл, задължително посетете своя гинеколог.

Тези симптоми (не е задължително всички да се проявят едновременно) могат да съпровождат развитието на поликистоза на яйчниците и да бъдат предпоставка за появата на безплодие, заболявания на сърцето и захарен диабет, предупреждават от здраве.bg.

Прекомерното окосмяване е свързано с наднорменото съдържание в женския организъм на мъжки полови хормони. Своевременно открита симптоматиката се отстранява успешно, но е необходима намеса на гинеколог и ендокринолог.

Потърсете съвет от специалист дори при наличието само на един от изброените симптоми.

Ако диагнозата поликистоза на яйчниците вече е установена, не забравяйте редовно да посещавате ендокринолог и да тествате концентрацията на захар в кръвта, за да избегнете развитието на захарен диабет и последващите усложнения.

Опитният гинеколог ще ви препоръча препарати, които са способни да намалят окосмяването и да нормализират състоянието на кожата.