Всяко раждане е различно и индивидуално. Затова е трудно е да се предскаже как точно ще протече и дали ще настъпят усложнения.

Усещането за болка също е субективно и зависи от индивидуалния праг на болка, различен при всяка жена, твърдят колегите от moetodete.bg. Така че е възможно едва по време на самото раждане да установите имате ли наистина нужда от упойка или не.

Колкото повече неща научите за различните видове обезболявания, толкова по-подготвени ще бъдете, когато докторът се опита да ви обясни защо е решил да приложи например епидурална упойка.

По време на самото раждане рядко има достатъчно време за подробни обяснения, затова е по-добре предварително да сте решили какво искате.

Ето 5 факта, които ще ви помогнат да вземете правилното решение.



По-популярни от всякога

През последните години все повече жени искат да родят с упойка. Венозните упойки като демерол и фентанил все още се прилагат, но блок анестезиите като епидуралната, спиналната или комбинираната епидурално-спинална упойки се считат за много по-ефективни. Те не достигат до плода и имат по-малко странични ефекти.

Не предизвикват замайване

Новите анестезии напълно блокират усещането за болка. Когато ви поставят епидурална упойка, ще сте в пълно съзнание, няма да се чувствате замаяни, дори ще можете да се разхождате. В края на раждането ще можете да напъвате правилно, защото ще продължавате да чувствате контракциите, но без те да са болезнени.

Последни техники за обезболяване

Някои от болниците вече предлагат упойки, които самият пациент може да дозира. При тази последна техника анестезиологът оставя катетър със специален дозатор, чрез който жената може сама да определя кога и каква доза да добави от упойката. У нас обаче са рядкост болниците, които са въвели този метод.

Друга техника, която все повече придобива известност е комбинираната спинално-епидурална анестезия. Анестезиологът слага малка еднократна доза спинална упойка, но поставя и епидурален катетър. Така се съчетава бързината на спиналната упойка с продължителността на епидуралната. В България комбинираната упойка рядко се прилага при раждане.

Какво предлагат болниците у нас

В големите болници родилните отделения разполагат с няколко анестезиолози. В тях и без предварително предупреждение, ако по време на раждането решите, че искате епидурална упойка, надали ще има проблеми с нейното поставяне. При по-малките здравни заведения обаче, е честа практика един анестезиолог да обслужва различните отделения, така че може и да се наложи да изчакате, докато той се освободи. Така че е важно да се осведомите какво предлага болницата, в която ще раждате.

В началото или в края на раждането?

Епидуралната упойка се поставя, когато разкритието на шийката е достигнало поне 3-4 см, но не повече от 6 см. Смята се, че ако анестезията се постави още в началото на раждането, това би могло да причини повече усложнения и носи голям риск от спешна операция с цезарово сечение. Ако упойката се постави по-рано, има реална опасност контракциите да спрат и раждането да се отложи. Затова в началото се поставя система с окситоцин, за да се регулират контракциите и едва тогава може да се сложи епидуралната упойка.

След 6-тия сантиметър рядко се прави епидурална упойка, защото раждането е в ход и се смята, че ще приключи до 1-2 часа. Ако болките станат нетърпими, в такива случаи се използват венозни упойки.

Странични ефекти



Странични ефекти, разбира се би могло да има, но те са рядко явление. Важно е анестезиологът да е опитен и да постави правилно упойката.

Ниско кръвно налягане

Има риск от понижаване на кръвното налягане, но в такъв случай най-вероятно ще ви помолят да лежите на една страна или ще ви вливат физиологичен разтвор.

Главоболие

Макар и рядко, главоболие може да се появи между първия и третия ден след раждането. Обикновено продължава една-две седмици, но има случаи, в които майките се оплакват и до два месеца.

Болки в кръста

Този страничен ефект се среща рядко. Болките може да започнат от първия или втория ден след поставянето на упойката. Ако не се претоварвате, до един месец би трябвало да отшумят.

Алергични реакции

Идеалният вариант е да сте провели предварителна среща с анестезиолог и той да ви направи тест за алергия към отделните субстанции на упойката. Ако в самия процес на раждането решите, че искаш епидурална анестезия, ще ви попитат дали имате някакви алергии. Все пак остава рискът да направите реакция към някоя от съставките.

Възпаление

Ако манипулацията не е била стерилна, може да се предизвика възпаление на инжектираното място. Това се случва изключително рядко.

Обездвижване

Ако част от лекарството вместо в епидуралното пространство, попадне в гръбначно-мозъчния канал, е възможно временно да се парализирате от кръста надолу и да не можете да се движите. Със спирането на ефекта на упойката, този страничен ефект също ще отшуми.

Натравяне на кръвта

При погрешно инжектиране във венозен съд е възможно натравяне на кръвта.