Ако се борите с признаците на остаряването, не се опитвайте да унищожите бръчките, а само ги прикривайте внимателно. Тонът на кожата изглежда е много по-важен, за да запазите младежката си визия.

Тези, които се стремят към свежо лице, по-добре да изхвърлят кремовете против бръчки и да се концентрират максимално върху състоянието и цвета на кожата си.

Този съвет идва, след като учени направиха дигитални снимки с висока резолюция на 170 жени на възраст между 11 и 76 г. Те показали кадрите на различни хора, а изводите са категорични – възрастта на жените може да се познае само по цвета на лицата им.

“В младо и здраво лице единствените разлики се дължат на чертите му – формата на устата, носа, очите. Но докато остаряваме, се натрупват концентрации на хемоглобин и меланин, както и сенки, бръчки и линии и точно това е контрастът, който помага да определяме възрастта”, пояснява д-р Пол Матс, който помагал при провеждането на експеримента.

По-нататък в изследването учените установили, че очите ни автоматически се насочват към гладката кожа, без дефекти.

„Независимо дали ви харесва или не, ако сте в стая, пълна с хора, очите ви ще се фокусират върху лицето с най-равномерен цвят на кожата”, казва Д-р Матс.

Специалисти допълват, че мъжете инстинктивно проявяват афинитет към дами без излишен грим по лицето си. Дебели слоеве от втвърден грим, твърде много руж и тежка спирала са едни от нещата, които отблъскват най-много представителите на силния пол.