Лекарите обичат да наричат главоболието “куче-пазач” на здравето. Ако главата ни боли, това означава, че организмът изпраща сигнали за същестуването на някакъв проблем.

Обикновено се опитваме за заглушим тази болка, като използваме някакви медикаменти, без да сме наясно с истинската причина за болката, предупреждават от здраве.bg.

Болка в половината глава

Това е най-яркият признак на мигрена (в древността са го наричали хемикрания, което в превод означава “половината на главата”).

Болката е пулсираща и се увеличава при движение на главата. Страдащият изпитва потребността да се скрие на тихо място от всички.
Мигрената се отнася към първичните болки в главата, т.е. това е самостоятелна болест, която може и трябва да се лекува.

Остри едностранни болки

Най-голяма част от хората, изпитващи подобни кластерни болки в областта на челото и очите (те се зачервяват и сълзят), са мъжете над 30 години, особено пушачите.

Пристъпите могат да започнат с цигарата или дори с малка доза алкохол, а също с рязка смяна на климата. Те винаги са мъчителни, страдащият буквално не може да стои на едно място, а обезболяващите средства не помагат за дълго време. Природата на тези болки не е достатъчно добре изучена, но специалистите ги отнасят към съдовите.

Силна болка в цялата глава

Петна пред очите и усещане за висока температура могат да се появят при рязко повишаване на артериалното налягане. В този случай е задължително то да се премери и да се вземат мерки.

Хроничните хипертоници по-често страдат от подобно главоболие сутрин , а към средата на деня изпитват облекчение.

При намалено налягане болката е стягаща и се съпътства с гадене и сънливост. Главоболието е силно изразено в областта на слепоочията и темето. Болката в областта на тила, появяваща се сутрин, може да бъде свързана с хипотонията (ниско артериално кръвно налягане).

Очаквайте продължение.