Специалистите, които се занимават с въпросите на здравословното хранене, смятат, че за да се запази фигурата, съвсем не е задължително да се спазва диета.

Трябва само да се контролира менюто и апетитът и да не се преяжда.

Предлагаме ви четири начина за намаляване на апетита без особени натоварвания за нервната система.

Увеличете приема на течности



Водата намалява апетита. Най-добре минерална, но в никакъв случай газирана. Соковете (без захар и подсладители!) също спомагат за намаляването на апетита. Този начин, освен че е доста ефективен, е и много полезен за нормалната работа на стомашно-чревния тракт. Чаша вода преди хранене е прекрасно средство за включване на процеса на храносмилане и за създаване на усещането за пълнота в стомаха, а това, разбира се, силно намалява апетита.

Намалете подправките



Подправките и солта не понижават апетита. Точно обратното – те раздразват стомаха и способстват за допълнителното отделяне на стомашен сок, който дразни лигавицата. За да се премахне раздразнението и да се неутрализира киселината, организмът ще иска повече храна, т.е. апетитът ще се повишава. Затова, ако проблемът за поддържане на теглото или намаляване на апетита е актуален за вас, забравете за солените и пикантни ястия.

Шоколадът притъпява апетита



Той е един от най-приятните и любими начини за намаляване на апетита. Не случайно на децата преди ядене не им дават бонбони. Вие също можете за тази цел да използвате бонбони, но по-полезно е да изяждате2-3 парченца горчив шоколад. И не просто да го изядете, а да го задържите по-дълго в устата. Чрез рецепторите на устната кухина мозъкът ще получи сигнал за постъпването на нещо сладко, а следователно за достатъчно калории и желанието за ядене ще изчезне.

Яжте повече плодове



Ако не можете по никакъв начин да се преборите с апетита си, употребявайте плодове и зеленчуци. Те няма да го намалят, но поне ще го задоволяват без прием на много калории. Поставете на леснодостъпно място плодове или зеленчуци. По своя състав, хранителни качества и ползи те са за предпочитане в сравнение с кроасаните, пицата или набързо приготвената “натурална” химия.