„Няма как да не обичаш град със сладкарница зад почти всеки ъгъл, където сладките се продават през целия ден, а хората не напълняват”, казва графичната дизайнерка Сюзан Хочбаум.
Тя създава една прекрасна фотосесия, в която сравнява Париж с най-вкусните сладки изкушения, които е опитвала.
„В Париж всичко напомня на десерт!”. Дали наистина е така?
Когато говорим за Франция и сладкарство няма как да не споменем кралица Мария Антоанета, която е известна със слабостта си към пастите и тортите.
В нейна чест ще ви представим рецепта на любимия й десер – макарон.
И до днес той се приготвя по автентична рецепта от най-престижната марка за сладкиши в Париж - "Laduree".
Тайните рецепти, по които са изработени, се пазят от 1862 година, когато пекарят Луи Ернест Ладюре създава хлебарницата си в занаятчийския квартал на Париж.
А за една кралица качеството да бъде царствена във всичко е особено важно - от пастите, чиниите и чашите, в които пие чая си, до тежките завеси и позлатените рамки на огледалата й. Всичко трябва да напомня за божественото приближаване до разкоша.
Необходими продукти:
280 грама пудра захар
140 грама бадеми
4 белтъка
25 грама - какао на прах
250 грама - течен шоколад
20-30 капки готварска боя (по желание)
Начин на приготвяне:
В блендер смелете бадемите, докато станат на брашно.
Смесете полученото бадемово брашно с какаовата пудра.
Към получената пудра добавете белтъците и с дървена лъжица разбъркайте хубаво до получаване на хомогенна смес (една от сладкарските тайни е в бъркането).
Напълнете сместа в шприц и в тавичка, на чието дъно слагате хартия за печене, оформете не много големи „макарони“. Всъщност, формата трябва да е като не много големи курабийки, заобленки в горния си край.
Запечете ги за 11-12 минути във фурна, загрята на 180 градуса, като можете да оставите вратичката й леко отворена.
Много внимателно отлепете макарончетата и ги сортирайте по двойки като се съобразявате с големината им.
От плоската им страна ги намажете с течен щоколад и ги долепете една до друга като половинки на сандвич.