Рататуй е здравословно зеленчуково ястие от Прованс, Франция, за което има много вариации.
В рецептата, която ще ви покажем днес, се използва тенджера под налягане, за да се приготвят зеленчуци с чуден вкус и цвят.
Сервирайте като основно ястие със салата, сирене и питка или пък го сложете на масата като гарнитура към месо или риба на грил.
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 4 минути под налягане
Доза: 4 до 6 порции
Продуктите, които са ви нужни:
1 средна глава лук
2 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 малка тиквичка
1 голям патладжан
3 супени лъжици зехтин
500 грама нарязани домати
1/4 чаша вода
1/2 чаена лъжичка сушена мащерка
1 1/2 чаени лъжички сол
1/4 чаена лъжичка черен пипер
2 супени лъжици босилек
2 супени лъжици нарязан магданоз
Сол и пипер на вкус
2 супени лъжици винен оцет
Начин на приготвяне:
Първо се нарязва лука. Скилидките чесън се обелват и нарязват на тънки парченца. После се изтърбушват и нарязват чушките.
Отделя се дръжката на тиквичките, нарязват се по дължина, а после – и на по-дребни парчета.
Патладжана се обелва и се нарежда на кубчета.
След това се загрява зехтина в тенджера под налягане на средно висока температура. Добавя се лука, чесъна и чушките. Всичко се сготвя докато не омекне лукът.
После се добавят тиквичките, доматите, водата, мащерката, 1 ½ чаени лъжици сол и ¼ чаена лъжичка черен пипер. Всичко заедно се готви за 2 минути. След което се добавя патладжана. Покрива се с капак, за да се получи ефектът на тенджерата под налягане. Температурата се намаля, за да се стабилизира налягането. И се готви за 4 минути.
Тенджерата се дърпа от котлона и се освобождава налягането с махане на капака.
Добавя се босилека и магданоза и се овкусява със сол и черен пипер. След което се добавя и оцета.
Сервира се горещо или на стайна температура.
Освен че е здравословно, това ястие има и само 121 калории на порция.