Зеленият чай съдържа значително по-малко кофеин от този в кафето.

Чаша кафе съдържа около 130 до 220 мг кофеин, докато зеленият чай – 40-45 милиграма. (Има изклюение: в някои сортове зелен чай количеството кофеин е равно на това в кафето). Само това е достатъчно да ни убеди, че зеленият чай е по-добрият избор, но има и някой други предимства. В зеленият чай всъщност има съставка, която противодейства на кофеина. Аминокиселината теанин, съдържаща се в зеления чай увеличава умствения и физическия стрес, подобрява настроението и има успокояващ ефект.

Следователно, въпреки съдържанието на кофеин, зеленият чай всъщност има успокояващ ефект. Много хора са открили, че дори и да пият зелен чай късно вечер, това не се отразява на съня им.

Кафето, от друга страна, стимулира притока на адреналин. Освобождаването на адреналина, наричан „хормон на стреса”. Той стимулира реакцията „борба или бягство” в ситуации, които не са живото застрашаващи и води до допълнителен стрес. Поддържайки изкуствено организма си в състояние на постоянна готовност за „борба или бягство”, води до изтощаване, характеризиращо се с невъзможност за справяне със стреса и дори до зависимост от стимуланти, например кафето.

Всъщност няма място за сравнение между двете напитки, защото и двете имат своите полезни качества.

Зеленият чай предпазва от рак, а кафето от Паркинсон.

Важно е да се отбележи, че кафето има киселинен ефект, а заленият чай алкален. Следователно, въпреки че кафето съдържа магнезий, ефектът му е да изчерпва запасите от минерали на организма. Зеленият чай няма този ефект.
Освен това към кафето човек може да се пристрасти, докато при зеления чай не се наблюдава подобна закономерност.