Кратко напомняне за вкусотиите, които трябва максимално да избягваме.

От това зависи не само красивата ни и хармонична фигура, не само състоянието на кожата, косата, зъбите и ноктите, но и здравето ни като цяло.

Всички видове сладкиши

Те увеличават теглото, защото в тях има много калории, но малко полезни вещества. Ако организмът ви “иска” сладко, му го дайте, но в много умерени количества.



В сладкишите се крие огромно количество „бяла отрова” (захар). А да не говорим, че изоблиства от въглехидрати, които са в пъти над желаните, за което и да било ядене.

Сол

Тази кристална подправка придава приятен вкус на храната. Човек до такава степен е свикнал с вкуса на солта, че без нея нито едно ядене не му харесва. Само че солта е изключително вредна за редица системи и органи в човешкото тяло.



При пациенти с високо кръвно или проблеми със сърцето лекарите препоръчват солта да бъде отстранена от храната. Последни изследвания показват, че прекомерна употреба на сол води до увреждане и на очите.

Пазете се и от солта, скрита в различните сосове и заливки.

Алкохол



Не пийте повече от 100 мл алкохол дневно. Той съдържа много калории и пречи на организма да усвоява витамините. Най-здравословният вариант е червеното вино.

Продукти, богати на ненаситените мазнини

Тези мазнини се съдържат в животински продукти, като месо, мляко и яйца. Откриват се и в някои растителни източници като кокос и палмови масла. Наситените мазнини са твърди при стайна температура. Вредни са, защото запушват артериите и повдигат нивото на LDL („лошият”) холестерол. Избягвайте ги до колкото е възможно.