Усещате ли опияняващия аромат на току-що окосена трева, разлистени дървета и всякакви цветя? Да, става все по-зашеметяващо.
Ние обожаваме към всичко това и сочното ухание на месо, печено на скара, горещо кафе и домашно приготвени сладкиши.
Всички, които разполагат с малки и по-големи градини, печелят симпатиите ни веднага. Ние също можем да се похвалим с подобни омагьосващи местенца. А останалите, които не могат да се похвалят с персонален зелен кът на открито, могат да компенсират с пикник сред природата.
Днешната ни рецепта за риба на скара е идеална именно за този повод.
Ето и необходимите продукти за 4 порции:
2 риби (всяка по около 600 грама) по избор (ние препоръчваме да изберете бяла риба, кефал, лаврак или нещо подобно)
1 чаена лъжичка семки от кимион
1 люта чушка, без семена, нарязана на дребно
малка връзка свеж кориандър
2 супени лъжици зехтин
1 лайм (сокът от него и вътрешността, стрита на дребно)
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете рибите върху масивна дъска за рязане и почистете добре кожата, ако се налага, с помощта на остър нож.
Счукайте кимиона в хаванче и изсипете в малка купа. Добавете чушката, половината кориандър, зехтина и сока от лайм. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Сложете рибата в плитък съд и поръсете равномерно и обилно с получения микс от подправки. Разтъркайте добре всяко парче от двете страни, след което покрийте и оставете в хладилника за около 1-2 часа.
След това увийте всяко парче в специално фолио и сложете на скара или барбекю за около 10 минути или докато е готово (зависи от вида и температурата на уреда). Не забравяйте да обърнете рибата след първите 5 минути печене.
Ако не разполагате със скара или барбекю, можете просто да запечете във фурна увитата във фолио риба. При температура от около 190-200 градуса ще са й необходими не повече от 20 минути.
Преди да сервирате, сложете в чиния, отворете леко фолиото и поръсете с останалия свеж кориандър.