Според наскоро проведена анкета сред коафьори и фризьори от Европа става ясно, че съвременните жени все още допускат неприятни грешки в грижата за прическата си.

Водещи френски коафьори твърдят, че най-широко разпространената грешка при избор на прическа е зле измисленият бретон.

Много дами предпочитат дълъг и рядък бретон, а други много къс и стигащ до над веждите, който прави чертите на лицето груби и по-едри.

Според специалистите идеалният бретон е гъст, равен, с дължина определена в зависимост от индивидуалната височина на челото.

Грешка, според майсторите на ножицата, е обръснатият врат, който е подходящ само за мъже. Много жени прибягват до него, когато са подстригани на каре, но това далеч не стои красиво, макар и да е удобно.

Друг гаф засяга русите кичури, направени върху много тъмна коса. Ако искате кичури, то тогава ги оцветете в тоналност по-светла, но близка до цвета но косата ви.

Изборът на прекалено ярък цвят за косата се счита са проява на ексцентризъм и лош вкус. Платинено-белият, морковеният или пък синьо-черният цвят не се считат за елегантни нюанси. Те придават на косата вид на „найлонова перука” и отиват само на млади момичета.

Щипката тип щъркел, която много дами носят в косата си, за да я закрепят на кок, според коафьорите е подходяща единствено и само за защипване на косата по време на плуване, плаж, душ или докато вършите домакинска работа.

Те предлагат да я замените с красиви и стилни фуркети за коса, направени от метал, дърво, кост или кожа.