Първото нещо, което трябва да уточним, е, че вината за разглезеното дете е единствено и само у родителите.

Малчуганите не са виновни, че са такива, тъй като са възпитани по този начин от мама и татко. Именно родителите, в стремежа си да предпазят детето и никога да не му липсва нищо, прекаляват с угаждането.

Така в един момент думичката „Искам” става закон за тях, а родителите стават роби на собствената си рожба.

Никой не обича глезеното дете

Запомнете това! Може да не го осъзнавате днес, но вашата разглезена принцеса утре ще стане ученичка. А в училище никой не обича глезлите и глезльовците. Децата ще започнат да странят от тях и в един момент детето, на което уж не му липсва нищо, ще остане без приятели. Неслучайно в 90% разглезените деца са единаци.

Как да поправим грешката?

Научете се да казвате „Не”

Това е първото и най-важно правило. Не може на всяко „Искам” от страна на вашето дете, да отговаряте утвърдително. Покажете на глезаната или глезльото, че светът не е в ръцете му и човек не може да има всичко.

Не се глезете и вие

Понякога децата става разглезени, защото копират поведението на родителите си. Когато детето падне и го заболи пръстчето, не прекалявайте с глезотиите. Прегърнете го, успокойте го и толкова. „Майката орлица” понякога задушава детето и когато то порасне, не може да е самостоятелно. И при най-малкия проблем, ще търси вас.

По-полека с подаръците

Джиесем последна мода или смартфон за 7-ия рожден ден. Вие шегувате ли се? Много родители се изхвърлят в подаръците за децата си. Вашата безгранична любов, обичта, която демонстрирате, не може да го разглези, но ненужните подаръци – могат.

И накрая

Просто бъдете твърди и упорити. Сложете „спирачка” и на себе си – ако сте свикнали да угаждате на детето за всичко, време е да прекратите това. Защото, когато ангелчето порасне, става дяволски опасно.

Източник: mamita-bg.com.