Изискано рибно ястие със зашеметяващ вкус, което е изключително лесно за приготвяне – идеална вечеря за интимна обстановка.

Време за приготвяне: 25 мин

Необходими продукти за 2 порции:

2x150-175 г филета от халибут (морска риба с бяло месо) обезкостени и без кожата
сок от малък лимон
50 г масло
1 голям стрък праз нарязан
50 г сварени и обелени скариди
75-100 мл крем фреш или гъста сметана

Начин на приготвяне:


Загрейте фурната на 200°C (180°C с обдухване). Намаслете огнеупорен съд за печене и го поръсете със сол и пипер.

Сложете филетата в съда с гладката страна нагоре. Полейте ги с половината от лимоновия сок и 5 с.л. вода. Поръсете ги с щипка сол и ги покрийте с хартия за печене. Оставете съда на загрят котлон, докато течността започне леко да ври. Печете рибата около 6-8 мин, докато месото стане гъвкаво на натиск.

Междувременно в тенджера разтопете половината от останалото масло, сложете праза и овкусете. Похлупете и оставете на умерена температура няколко минути, като разбърквате, докато празът започне да омеква. Добавете скаридите и сметаната и след като сместа започне леко да ври, я свалете от огъня.

Разпределете в 2 чинии сметаната с праза и скаридите и отгоре поставете халибута. Бързо сложете съда от рибата върху добре загрят котлон, добавете другата половина от лимоновия сок заедно с остатъка от маслото и разбъркайте. Сипете масления сок с лъжица върху рибата и около нея. Източник: goodfood.bg