Необходими продукти за 6 порции:
• 25 г масло
• 1 глава лук- обелена и нарязана
• 1 картоф - обелен и нарязан
• целина (около 800 г) обелена и нарязана
• сол и млян черен пипер
• около 900 мл зеленчуков булъон
• 75 мл нискомаслена сметана
• шепа смесени нарязани билки
При поднасяне:
• шепа печени, белени и грубо нарязани лешници (вж полезния съвет)
• 2-3 супени лъжици нарязан магданоз
Разтопете маслото в голяма тенджера на ниска до средна температура, прибавете нарязаната глава лук, картофа и целината и подправете със сол и черен пипер. Покрийте с опаковката от маслото или с пергаментова хартия, захлупете с капак, намалете температурата до ниска и оставете за 7-8 минути, като разбърквате периодично.
Добавете булъона и кипнете, след това намалете температурата и варете още 10 минути или докато зеленчуците станат напълно меки. Добавете сметаната и нарязаните билки, разбъркайте с пасатор или на ръка с бъркалка докато се получи гладка смес. Сложете подправки на вкус.
За да сервирате, сипете с черпак в затоплени купички и поръсете с печените лешници и магданоза.
Може да сервирате супата и в малки чашки, например в чаши за кафе, като почерпка за парти. Броят на порциите зависи от големината на чашите.
Полезен съвет: За да опечете и обелите лешниците, предварително затоплете фурната на 200 градуса. Сложете лешниците в тава за печене и ги оставете във фурната за 10 минути или докато обвивката им не потъмнее, след това ги извадете от фурната. За да обелите лешниците, увийте ги в чиста кърпа докато са още топли (може да останат петна, затова не използвайте любимата си кърпа) и разтрийте. Обвивките трябва да паднат лесно.