Ставането посред нощ, нагаждането към режима на бебето или успокояването на някой кошмар са си съвсем естествени за майката изживявания.

Ако, освен това чувствате и някакво непрекъснато вътрешно безпокойство, то няма начин да спите спокойно. Но с няколко прости стратегии, липсата на сън ще изчезне.

Почивайте си през деня, когато бебето спи

Правете го, без значение по кое време. Ако бебето спи, майката също може да си поспи, но не повече от 45 минути, за да не губите после от нощния си сън.

Правете упражнения няколко часа преди сън

Много майки се чувстват изморени през деня, а когато дойде нощта се чувстват по-малко изтощени. Физическите упражнения (включително подреждането на някоя стая, почистването на кухнята) 2часа преди лягане ще помогнат да възвърнете естествения ритъм на нещата. По този начин, адреналинът, който се отделя по време на физическо натоварване и който затруднява заспиването, след два часа ще бъде елиминиран и ще можете да опитате да поспите.



Не прекалявайте със следобедната почивка и сън

Следобедният сън може да ви коства часове нощно будуване, ако прекалите с него, но ако продължителността му е допустима, той ще ви се отрази отпускащо и в същото време ще ви зареди с нови сили. Следобедната дрямка не трябва да продължава повече от 45 минути. Ако продължи повече, ще се скъси нощният сън, защото тялото ви вече ще си е взело часове за почивка през деня.

Не четете и не гледайте телевизия, когато сте в леглото

Когато организмът е зает с нещо, е по-трудно да се успокоите и да успеете да заспите. Осен това, трябва да избягвате навици, като например, изпиването на една чаша мляко преди лягане, защото много често хората, които имат някакъв фиксиран навик точно преди лягане, не успяват за заспят лесно, ако не го направят.

Избягвайте тежките храни и напитки

Храносмилателната ви система ще има нужда от повече време, за да преработи една по-обилна вечеря и това може да се превърне в още една пречка за съня. За да си осигурите добрата почивка трябва да оставите поне два часа между вечерята и лягането. Също не се препоръчват и ободряващи напитки като кафе и кола след 17 ч.



Установете си режим

Ако се следва винаги един и същи режим за закуска, обед и вечеря и се ляга и става в точно определен час всеки ден, организмът привиква към него и ще „знае” добре кога му е време за сън и кога не.

Оставете мозъка си да почине

Препоръчва се да се отпуснете и да се опитате да не мислите за абсолютно нищо, за да успеете да заспите. Специалистите препоръчват да посветите няколко минути преди сън само за себе си: останете сама със себе си, не мислете за нищо и не правете нищо.

Грижете се за отношенията с половинката си

Една майка, освен майка, е и човек и част от една двойка. За да може да бъде едновременно всичко това, жената има нужда и от малко време за себе си. Така тя ще даде най-доброто от себе си за детето и за своята половинка.