Зимата е изпълнена с възможности да се сближите: романтичен огън в камината, изобилие от празници, температури, които ви карат да се гушкате повече.

И все пак, сезонът може да влоши любовния ви живот.

Според изследване, проведено наскоро, двойките имат двойно по-голям шанс да обмислят раздяла между коледните празници и Свети Валентин, което до някъде се дължи на напрежението, на което са подложени двойките през този натоварен период.

Освен това някои физиологични фактори утежняват стреса. Когато е студено нямаме достатъчно запас от енергия и тогава сме по-раздразнителни. И двата фактора затрудняват поддържането на любовна връзка.

Не можете да се противопоставите на Майката природа, но можете да се научите да забелязвате досадните зимни симптоми, които убиват връзката ви и да вземете необходимите мерки, за да я запазите все така силна.

Просите си скандала

През зимата и на мъжете и на жените се случва по-често да се държат гадно. Може би за това допринася факта, че през студените месеци сме буквално затворени заедно и нямаме особени възможности за развлечения.

Друг фактор е липсата на достатъчно слънчева светлина, което причинява спад в регулиращия настроението серотонин. Това ни прави по-заядливи, от колкото сме през лятото, когато се наслаждаваме на почти 15 часа слънчева светлина дневно.

Ако не искате да оставите лошото настроение да ви завладее, по-добре се възползвайте от всяка възможност да излезете навън с любимия дори ако е само за обедната почивка. Малко излагане на слънце (докато сте със слънцезащитен крем, разбира се) ще повиши нивата на серотонин и витамин D, което ще ви накара да искате да правите любов, а не война.

Чувствате се дебели

След като сте се борили със студа цял ден, накрая се прибирате вкъщи и си хапвате топла, домашно приготвена храна, като например димяща чиния спагети. Ставането сутрин е по-трудно и ви трябват няколко допълнителни чаши кафе, за да се събудите. Стъмва се по-рано и изпивате първата чаша вино по-рано. Усещате ли накъде бием?

През зимата имаме естествена склонност да предозираме с въглехидрати, стимуланти и алкохол, за да подобрим настроението си за кратко. Само така компенсираме липсата на слънце.

Проблемът е, че ако прекалите може да се почувствате още по-зле, да решите, че не сте по-малко привлекателна и да започнете да ядете дори повече, за да се утешите. А това значи, че ще ви е по-трудно да приемете с ентусиазъм поканата за вечерно парти с момичетата или за среща навън с приятеля ви, особено ако трябва да се поберете в прилепнала черна рокля.

За да излезете от омагьосания кръг си поставете за цел да се храните с богати на протеини храни, които повишават нивата на серотонин: крехко месо, филе от риба, извара и яйца. Не се лъжете да прекалявате с въглехидратите сутрин, но и не се лишавайте напълно от тях. Така ще се чувствате по-добре и ще бъдете по-енергични.

Не сте в настроение за секс

Тлъстинките може да ви накарат да не се чувствате особено секси, а високите нива на мелатонин (друг химикал, който се влияе от светлината) ви правят сънливи, когато заемете легнало положение, вместо да ви се иска да лудувате.

Но това не е единствената причина сексът да страда през зимата. Повечето жени имат ниски нива на тестостерон и затова се нуждаят от повече емоционална близост, за да се настроят подходящо. Ако зимата прави и вас и приятеля ви раздразнителни, вероятно ще ви е много по-трудно.

Когато усетите, че ви обхваща антисекс настроението, бързо хванете гаджето под ръка и отидете заедно на фитнес или ако денят е слънчев, излезте навън и потичайте или си спретнете бой със снежни топки, за да се заредите от слънчевата светлина. И двамата ще получите прилив на ендорфини и серотонин и ще понижите нивата на мелатонин и така ще живнете и ще сте готови за действие.

А щом се върнете обратно вътре, облечете някой негов пуловер без нищо отдолу. Така ще прикриете проблемните области (въпреки че сме сигурни, че приятелят ви обожава зимните ви извивки) и ще се разгорещите заедно.