Необходими продукти:
1 кг. тиква
олио за пържене
сол
1 зелена кисела ябълка
1 глава кромид лук
1 с.л. краве масло
500 мл. зеленчуков бульон
1/2 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
3 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства и се обелва. Почиства се от семките, след което 150 г тиква се настъргва на ренде.
Останалата тиква се нарязва на средни парчета.
В тиган се сгорещява олиото. Настърганата тиква се пуска в тиган и се пържи до хрупкавост.
Изважда се с решечеста лъжица и се оставя върху кухненско руло, за да се отцеди.
За супата ябълката и лукът се почистват и нарязват на дребни кубчета.
В тенджерата се разтопява маслото. Леко се запържват ябълката и лукът. Прибавя се тиквата и се задушава на среден огън за няколко минути.
Сипва се бульонът. Супата се вари 20 минути, след което се прибавят подправките.
Прехвърля се в блендер. Добавя се сметаната и супата се пюрира.
Връща се в тенджерата и се загрява. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.