Автор
Woman.bg

7 начина да заспите, когато не ви лови сън – II част

Продължение.

Убиец на съня №4: дневният ви разкрасителен режим

Внимавайте какво слагате на лицето си и в тялото си, преди да изключите светлините. Някои миризми, билки и подправки подтикват мозъка ви да се събуди, а не да изключи. Един пример: ментата. Ако използвате ментов скраб за лице или миете зъбите си с ментова паста за зъби може да останете будни. Продуктите с аромат на евкалипт и розмарин също могат да имат такова действие.

Решението: Запазете енергизиращите аромати за сутринта, когато ще се нуждаете от допълнителен тласък, за да се задействате. Вечер използвайте паста за зъби с лек аромат и лосион за тяло с аромат на лавандула, тъй като тя има успокояващ ефект.

Убиец на съня №5: менструалният ви цикъл

Забелязвали ли сте някога, че не можете да спите добре точно преди да ви дойде? През седмицата на цикъла ви за това е виновен е спадът на количеството прогестерон, който ви помага да спите спокойно.

Решението: бъдете готови за тези месечни проблеми със съня, за да не останете изнервени и раздразнени и изплавайте времето, за да се заемете с неща, за които никога нямате време.

Убиец на съня №6: пиете късно вечер

Алкохолът е депресант и едно питие преди лягане може да ви отпусне, за да заспите лесно. За съжаление, сънливостта вероятно няма да продължи дълго. Алкохолът се преработва бързо от организма, тялото ви изпитва симптоми, които могат да нарушат съня ви.

Решението: погрижете се последното питие да е около 4 часа преди да си легнете, така че тялото ви да има време да преработи алкохола и симптомите да не смутят съня ви.



Убиец на съня №7: очакванията ви

Въпреки че 8 часът са средното количество сън, от което се нуждаят повечето възрастни, много хора могат да са в перфектна форма и след 6,5 или дори 4 часа. Ако спите повече, от колкото се нуждае тялото ви, може да имате проблеми със заспиването или да се събуждате прекалено рано сутрин.

Решението: разберете от колко сън се нуждаете наистина, като за една седмица зарежете алармата. Ако около седмия ден установите, че се будите след 7 часа, вероятно това е вашето число.